Izleti Srbija

Zavojsko jezero panoramski snimak dronom iz vazduha

Jezera

Zavojsko jezero na mestu utihnulog sela

Pre mnogo godina na jugoistoku naše zemlje desila se prirodna katastrofa koja je u geografsku kartu Srbije unela novi biserni predeo, Zavojsko jezero. Zanimljiva istorija nastanka jezera koje je uzrokovalo krah jednog predela predstavlja neizbrisiv trag da je priroda moć kojoj čovek ne može da se odupre. Divote Zavojskog jezera smeše vam se sa podnožja Stare planine, na mestu na kom su se desile značajne geografske promene.

Zavojsko jezero čudo prirode

Zavojsko jezero, predstavlja  posebnu vrstu jezera koje je formirano na našim prostorima. Prema karakteristikama koje ga čine spada u red veštačkih jezera, ali samo formiranje jezera vezuje se za prirodne procese, tačnije apokalipsu koja je zahvatila područje nadomak Pirota, u podnožju Stare planine.

Jezero Zavoj svoju istoriju beleži od 1963. kada je priroda pokazala svoju nepredvidivost i snagu nad ljudskim životom. Maksimalna dubina jezera iznosi 90 metara, a dužina 17 km.  Gostuška reka, Visočica, Belska reka čine njegove glavne pritoke, dok je Visočica glavna otoka jezera.

Glavna namena jezerske vode je pokretanje generatora Hidroelektrane Pirot.

Mirna površina vode Zavojskog jezera
Autor fotografije Aleksandra Kostic

Kako je nastalo Zavojsko jezero?

Jezero Zavoj predstavlja urvinsko jezero, koje nastaje koluvijalnim procesom i predstavlja pravi jezerski fenomen na našim prostorima. Prema objašnjenjima, urvinsko jezero predstavlja tip tektonskog jezera. Uzrok njegovog nastanka vezuje za velike zemljotrese ili uticaj samog čoveka. Usled velikog pritiska i jačine, dolazi do pomeranja klizišta koje se spušta u rečne tokove i pravi prirodnu branu. Voda na tom mestu, nema gde da otiče i počinje da formira veštačko jezero.

Najpoznatije svetsko urvinsko jezero je Saresko jezero, koje je smešteno u dolini reke Murgab, na Pamiru, najvećem planinskom masivu Himalaja.

Koluvijalni procesi predstavljaju takozvane geomorfološke procese koji nastaju usled neposrednog dejstva gravitacije. Sva prirodna uzvišenja, padine, kosine, brda predstavljaju stanje prirodne ravnoteže. Ukoliko se iz nekog razloga prirodna ravnoteža naruši, tada dolazi do gravitacionog pokreta padina, kosina. Upravo ta pojava se naziva koluvijalni proces.

Meandri Zavojskog jezera priroda
Autor fotografije Kostadinovic Milan

Možemo zaključiti da su snežne padavine koje su te zime bile izuzetno velike dovele do stvaranje padina i kosina i usled naglog  otapanja snega, došlo je do promene gravitacione ravnoteže unutar zemljišta. Stvorilo se klizište koje se kretalo prema reci velikom brzinom i u njoj formiralo prirodnu branu, visine 50 metara.

Zbog nestabilnosti prirodne brane, pretila je opasnost od njenog probijanja što bi rezultiralo izlivanjem akumulirane vode. Vojska je reagovala u poslednjem trenutku i probila branu ali istovremeno morala je da se izgradi prava veštačka brana, visine 86 metara.

I tako nastaje čuveno Zavojsko jezero.

Autor fotografije Aleksandra Kostic

Selo Zavoj srpska Atlantida

Na mestu sadašnjeg Zavojskog jezera, nekada davno, nadomak Pirota bilo je smešteno selo Zavoj. Sakriveno ispod obronaka Stare planine, predstavljalo je poznati konak na karavanskom putu istočne Srbije. Crkva Vaznesenja Gospodnjeg iz XVII veka bila je centralno duhovno zdanje ovog sela, koje je prema poslednjem popisu činilo 160 kuća. Seoska slava bila je Spasovdan.

Meštani su svoj život vodili skromno i bezbrižno, sve do čuvene februarske noći koja im je promenila život iz korena. Ne mareći za obilne snežne padavine koje su se desile te zime, željno su iščekivali proleće, ne sluteći da ga u ovom mestu više neće biti.

Kako se zima stišavala a temperatura naglo povećavala došlo je do naglog otapanja snega, što je posledično uzrokovalo kretanje klizišta pravo u reku.  Čuvena noć koju su starosedeoci dugo pamtili ujedno predstavlja i istorijski bitan trenutak za ovu geografsku oblast, desila se upravo između 23. i 24. februara.

Žitelji ovog područja nakon vodene stihije koja je uništavla sve pred sobom, migrirali su u okolna mesta. Život na okrajku Stare planine za meštane sela Zavoj je ugašen, ali to je predstavljalo uvertiru za novu geografsku priču jugoistočne Srbije.

Autor fotografije Aleksandra Kostic

Sve čari divljeg jezera

Jezero Zavoj smatra se jednim od  od najlepših  jezera u Srbiji. Odlikuje ga razuđena obala, čista, sveža voda i okolni šumski predeli. Jezero nema razvijene turtističke plaže, jer njegova vodena površina ne predstavlja visoku bezbednost za kupanje.

Sa dubina Zavojskog jezera kreću hladne vodene mase koje mogu lako da prikriju njegov  izgled pa tako na određenim mestima dubina jezera može da iznosi preko 50 metara,ali njegov površinski izgled daje lažni utisak manje dubine. Jedino mesto koje predstavlja poznato kupalište samo za one najhrabrije je Mala Lukanja. U jezero ulazite na spostvenu odgovornost.

 Međutim,  to ne znači da nije atraktivan za izlete. Naprotiv, divlja i netaknuta priroda, mir i tišina koja odlikuje ovo mesto smatra se pravim rajem za sve ljubitelje mirnijeg odmora. Samim tim, savršeno je mesto za piknik, kampovanje, vožnju bicikla, sunčanje na obali jezera, planinarenje po okolnim planinskim masivima. 

Zavojsko jezero smeštaj vam pruža bogatu uslugu koja ubraja vikendice, hotele, apartmane i raznih vile koje su smeštene na ovom mestu.

Zalazak Sunca nad Zavojskim jezerom i okolnim brdima
Autor fotografije Igic Aleksandra
Autor fotografije Mirjana Ciric

Pravi užitak za ribolovce iz cele Srbije

Podnožje Stare planine predstavlja pravo bogatstvo za ljubitelje ribolova iz cele Srbije. Šumski predeli koji ga okružuju i prozirno čista vode koja čini jezero predstavlja glavnu stanicu nadomak Pirota, za sve prave ribolovce. Jezero je bogato raznim vrstama živog sveta. Neke od njih su: karaš, deverika, šaran, bela riba, potočna pastrmka, štuka, klen, grgeč.

Autor fotografije Aleksandra Kostic

Zavirite u neobičnu arhitekturu Kamenog sela

Selo Gostuša nadomak Zavojskog jezera, poznatije kao Kameno selo predstavlja pravu seosku atrakciju za  sve ljubitelje planinarenja i ukusne hrane. Arhitektura ovog mesta vas vodi mnogo godina unazad.

Kuće u ovom selu predstavljaju pravu atrakciju za upoznavnje nekadašnjeg načina i stila života. Prilikom izgradnje kuće nije se koristio vezivni materijal, već su se cigle i drveće slagale jedna na drugu. Umesto crepa korišćene su kamene ploče. Zavod za zaštitu spomenika Niš stavio je ovo selo pod svoju zaštitu.

 Prema legendi koja se prepričava iz ovog neobičnog sela Via militaris bila je poznata gostionica koju su rado posećivali vojnici a nalazila se u blizini rimskog, vojnog put. Prema nekim tvrdnjama selo je dobilo ime upravo po ovom čuvenom objektu.

Pogled na jezero i brda lepote Srbije jednodnevni izlet
Autor fotografije Pavle Manojlović

Bajkovita okolina oko Zavojskog jezera

Grad Pirot koji je smešten u centru Pirotskog okruga, odlikuje bogata istorija. Zvanični naziv dobija u XIV, a nastao je na području Turesa, nekadašnja antička oblast. Predstavlja središte mnogih dešavanja, kao što je moto skup, međunarodni folklorni festival, mnogi koncerti i druga dešavanja.

Crkva rođenja Hristovog, Momčilov grad, Stara kuća, kuća Stojana Božilovića Belog predstavljaju glavne  znamenitosit Pirota. Njegovoj lepoti doprinosi kej na Nišavi, najpoznatije šetalište tokom cele godine.

Jedan od najzanimljivijih i najpoznatijih dešavanja je svakako Sajam pirotske peglane kobasice, koji se održava svake godine i predstavlja simbol ovog južnog grada.

Podnožje stare planine brda koja okružuju Zavojsko jezero
Autor fotografije Kostadinovic Milan

Stara planina koja nosi naziv i Balkanska planina, bogata je brojnim vodopadima, kristalno čistim izvorima, šumskim predelima koji se prostiru po njenoj čitavoj, stenovitoj površini. Proglašena je za park prirode 1997. Zbog svoje izuzetnosti koju čini veoma bogat biljni i životinjski svet.

Predstavlja jednu od najčešćih destinacija za sve ljubitelje strmih predela, a zimi predstavlja idealno mesto za skijanje sa najmlađim ski centrom u Srbiji. Moramo da spomenemo da na Staroj planini se nalazi Kozji kamen, jedan od najlepših vidikovaca koji krasi našu zemlju.

Babin zub je jedno on najpoznatijih izletišta Stare planine. Sa Babinog zuba možete krenuti  ka Midžoru, najviši vrh u Srbiji, iznosi 2169 m.

Kućice na vodi Zavojskog jezera
Autor fotografije Aleksandra Kostic

Sveto stablo kruške

Postoji jedna zanimljivost koja potiče nadomak Zavojskog jezera. Naime pre par godina na putu do jednog naselja kod Zavojskog jezera, palo je staro drvo kruške koje je preprečilo put.  Meštani su smatrali da je ovo drvo sveto. Ko se usudi da ga pomeri ili iseče smatrali su da će ga  proklestvo pratiti ceo život. Vremenom stablo drveta zaraslo je u korov.

Zavojsko jezero panoramski snimak dronom iz vazduha
Autor fotografije Kostadinovic Milan

Radujte se poseti Zavojskog jezera koje vam nudi beskrajne predele, biserne divljine u kojima možete uživate sa vašim najdražima.

Zavojsko jezero mapa