Izleti Srbija

golubac
Autor slike novakovphotography

Kulturno-istorijske atrakcije

GOLUBAC

Čini se najpopularnija destinacija ove godine kako su građani Srbije utočište pronašli u domaćem turizmu. I to sa punim pravom.

Na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na desnoj obali Dunava, u njegovom najširem toku, otvara se nestvarni pogled na utvrđenje koje, po svom izgledu, dolazi direktno iz ,,Igre prestola’’.

Misteriju imena objašnjavaju srednjovekovne legende, među kojima je najpoznatija legenda o neuzvraćenoj ljubavi između osmanskog zapovednika i prelepe meštanke, Golubane, koja, odbivši da uđe u njegov harem, biva kažnjena vezujući je okovima za stenu ne bi li se pokajala. Po njoj, Tvrđava je dobila ime Golubac, a stena, koja je sve do skora virila iz Dunava, nosi ime ”Baba-kaj” ( tur.” pokaj se”).

Burna istorija Golubca

Zbog važnog strateškog uporišta ove srednjovekovene građevine, odakle su se sa lakoćom kontrolisali svi kopneni i vodeni putevi koji su povezivali istok i zapad, Golubac nosi burnu istoriju. Dan danas, niko sa sigurnošću ne zna ko je zaslužan za njegovu izgradnju.
Srednjovekovni Golubac je nastao na ostacima rimskog utvrđenja, nakon čega je pripadao raznim silama svog vremena, od Prvog bugarskog, preko vizantijskog, do Drugog bugarskog carstva, ali prvi pomen Golubca datira u ugarskim izvorima 1335. godine. Tokom srednjeg veka, vodile su se brojne bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i kraljevine Ugarske. Konačno, 1867. godine, turska posada napušta Golubački grad i dolazi pod vlasništvo srpskog kneza Mihaila Obrenovića.

tvrđava golubac
Autor slike _b_l_u_e__s_k_i_e_s_

Arhitektura golubačke tvrđave

Izgrađena tako da prati sam reljef strmog terena na kome počiva, Golubačka tvrđava broji 9 kula međusobno povezanih bedemima, i Palatu. Na tvrđavi razlikujemo njegovo Unutrašnje utvrđenje odnosno Gornji grad, koji je stariji i u kome se nalazi najviša Don-žon ili Šešir kula, dok do izgradnje sistema kula i bedema Spoljnog utvrđenja sa Palatom dolazi za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića. Samoj tvrđavi pristupalo se putem Glavne kapije u vidu drvenog mosta koji se spušta preko jarka ispunjenog vodom. Za vreme osmanske opsade, Tvrđava dobija i topovsku kulu kako bi se prilagodila savremenim metodama ratovanja kao i dodatne bedeme na kulama Spoljnog utvrđenja.

pogled na tvrđavu
Autor slike antonisign
ulazak u tvrđavu golubac
Autor slike jovan_ioanis

Kako do Golubca

Od Beograda do Golubca deli vas 135km puta, na koji zaboravljate istog trenutka kad ugledate nepregledno prostranstvo Dunava koje je u ovom delu upravo i najširi u celom svom toku kroz Evropu, neverovatnih 6.000 metara! Već odavde uočava se njegova bajkovita silueta. Par kilometara kroz uske uličice naselja i ogromnih povijenih stena nadvijenih nad put, vode konačno na plato ispred same tvrđave. Preplavljujući prvi utisak je garancija koju vam Golubac daje.

Obilazak tvrđave

Pred sam pohod ovde možete predahnuti uz kafu u bašti ukusno uređene kafeterije ili jednostavno odmoriti na jednoj od klupica na platou, pored uvek sveže podšišane trave. Pre samog ulaska u tvrđavu ostaje još da kupite ulaznice. S obzirom na svoju strmu poziciju i mestimično krševite delove, kompleks Tvrđave nije u celosti pogodan svima. Iz ovog razloga  se prilikom kupovine ulaznice, opredeljujete za zonu koju želite. U ponudi su vam zelena, plava, crvena i crna zona. Zelena zona je lagana, otvorena za sve posetioce, zatim nešto teža je plava zona, koja podrazumeva pratnju vodiča. Pratnju vodiča podrazumeva i crvena zona, samo sa težim usponom dok je crna zona rezervisana za iskusnije među nama i podrazumeva da u obliazak ide po jedan posetilac u pratnji vodiča.
Radno vreme zavisi od meseca u godini, dok cene zavise od zone koju izaberete, pri čemu sve informacije možete naći ovde.

golubac sa puta
Autor slike srbija.uzduz.i

Ne propustite…

Gotovo u paketu sa posetom tvrđave, turisti se odlučuju i na posetu manastiru Tumane posvećen Sv. Arhangelu Gavrilu, koji se nalazi na samo 9 kilometara od naselja Golubac. Potiče  iz  14.veka i među vernicima je poznat i kao “Đerdapski Ostrog”. U ovom manastiru počivaju mošti Svetog oca Zosima, koga je, po priči, Miloš Obilić, pred sam Kosovski boj, nehotice tokom lova ranio. U njegovu čast i kao simbol pokajanja, nad njegovim grobom započeo je izgradnju ovog manastira, kojeg je, nakon smrti Obilićeve smrti, dovršio narod. Ovde takođe počivaju i mošti Svetog Jakova.

Tvrđava koja svojom strogoćom i beskrajnom lepotom prkosi i najlepšim Bavarskim dvorcima.
Dobrodošli u Golubac.

Golubac sa Dunava
Autor slike minjuska_ph
na obali Golubca
Autor slike minjuska_ph

Golubac mapa