Izleti Srbija

Belocrkvanska jezera
Autor slike vlada_s_

Jezera

Belocrkvanska jezera – poznati eliksir prirode

Koju tajnu kriju  Belocrkvanska jezera?  Šarenolik spektar vodenih površina koji se prostore u južnom Banatu čini pravi turistički unikat Srbije. Sva jezera predstavljaju bogate prirodne aranžmane ovog područja i zbog toga su jedno od najposećenijih mesta u našoj zemlji. 

 

Kako su nastala Belocrkvanska jezera?

Belocrkvanska jezera predstavljaju  grupu veštačkih jezera, koja se nalaze jugozapadno od Bele crkve. Njihova geografska raspoređenost  i prirodna lepota koja ih krasi sa razlogom  predstavljaju dragulj južnog Banata.

Nastala su esploatacijom šljunka sa dna Panonskog basena, koji služi u industrijske svrhe. Taj rudarski zahvat počeo  je još davne 1904. Sam način eskploatacije menjao se sa razvitkom i unapređenjem ljudskog života.

Eksploatacijski proces prvobitno je započet motikama dok se šljunak prevozio kolskom vučom. Motike i kolsku vuču zamenio je bager i prevoz železnicom. Šljunak je bio koršćen za izgradnju nasipa i puteva do 1941.

Glavni izvor vode Belocrkvanskih jezera su podzemne vode i arteški bunari, koji predstavljaju takozvane izbušene bunare koji rade pod hidrostatičkim pritiskom. Jezerska voda služi za navodnjavanje poljoprivrednih površina kao i za snadbevanje vodom.

Belocrkvanska jezera živopisni predeli

Belocrkvanska jezera čine glavnu turističku atrakciju Bele Crkve. Karakteriše ih peščana obala, stabilnih linija dok su vode jezera biserno čiste i prozirne. Najpopularnije i najposećenije je Gradsko jezero, zatim Vračevgajsko, Šaransko i jezero Šljunkara.

belocrkvanska jezera
Autor fotografije Alek
Belocrkvanska jezera
Autor slike Vlada_S

Dok su ostala jezera turistički nerazvijena i njihovi glavni posetioci su ribari i ronioci. Lepota njihove prirode nije ništa manje zapažena od nabrojanih jezera, ali nisu prilagođena za kupače.

Svako jezero nosi svoj pečat  i predstavlja zaseban vodeni park. Prilagođena su različitim atrakcijama,  privlače goste iz cele Srbije. Jezersku zajednicu Bele Crkve često nazivaju „more Vojvodine“.

Prvi dragulj Bele Crkve

Najposećenije jezero nalazi se na zapadnom obodu Bele Crkve, gde je smešten put za Kovin. Prosečna dubina prvog dragulja iznosi oko 3 m. Šljunkovita plaža prostire se velikom dužinom i samim tim ostavlja prostor za mnoge atrakcije na vodi. Dužinom obala smešteni su apartmani, auto – kamp i bungalovi.

 Gradsko jezero poseduje pešačku i trim stazu koje poseduju osvetljenje za sve ljubitelje noćnih šetnji kroz prirodnu oazu nadomak vode. Izgled ovog prirodnog dara noću postaje još specifičniji. Svetiljke koje osvetljavaju jezero, ogledaju se u njegovoj prozirnoj vodi i predstavljaju pravo mesto za romantičarske duše.

Postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca i pedaline za sve one koji žele da pređu preko biserne vode. Gradsko jezero gostima pruža i školu plivanja i ronjenja kako bi se što bolje upoznali sa njegovim čudesnim dubinama. Jezero poseduje tuševe sa toplom vodom.

Moramo da spomenemo i nezaobilazni noćni provod koji na jezeru pravi , reklo bi se pravu morsku atmosferu. Kafići sa baštama, splavovi pa i privatne žurke na plaži su nezaobilazna atrakcija kada su mladi u pitanju.

Gradsko jezero predstavlja pravog domaćina za mnoga dešavanja, kao što su vaterpolo utakmice na jezeru, poznati Vidovdanski maraton a za mnoge ljubitelje rečnih atrakcija tu je nezaobilazna jedriličarska regata. Imate uslugu brojnih restorana, prodavnica, suvenirnica, sportksih terena kao i dečijih parkova.

Gradsko jezero celodnevno je pod prismotrom spasilaca.

Ostrvo prirodne mistične oaze

Vračevgajsko jezero nalazi se na desnoj strani autoputa ka Kovinu. Prosečna dubina jezera iznosi oko 2 m. Najvažnija karakteristika Vračevgajskog jezera je ostrvo, kojem se može prići preko drvenog mosta na čijim ograncima se nalaze dve plaže, što  ga čini posebno bajkovitim za slikanje pejzaža.

Ostrvo Vračevgajskog jezera predstavlja pravu mističnu oazu, obavijenu šumsko livadskim prostranstvom iznad koje se prostire nebesko plavi svod. Doživite totalnu relaksaciju uma uz zvuk ptice, šum vodenog prekrivača, posmatrajući zelene krošnje drveća. Na ostrvu se možete sunčati, šetati, uživati u barovima na njegovim uređenim obala, slušati muziku i zaboraviti na vreme.

Lokvanj cvet biljni svet Obedske bare
Autor fotografije Stojan Mancic
Obedska bara priroda lokvanji cvetovi
Autor fotografije Sanela

Pored ostrva jezero vam nudi i svoju regularnu plažu, na kojoj možete uživati u svim plažnim atrakcijama i sa vašim najmlađima. Tu su klackalice, tobogani, ljuljaške koje čine pravu dečiju razonodu, naravno uz nezaobilazne poslastičarnice.

Jezero Šljunkara je najveće  jezero belocrkvanskog niza. Njegova plaža prostire se velikom dužinom i poseduje kafiće, restorane, dečije atrakcije. Karakterističan je i po malim uvalama koje vam služe za kupanje u dodiru sa divljom prirodom.

Šaransko jezero predstavlja pravi ugođaj za sve ribolovce. Jezero nije urbanizovano pa samim tim, čini beg od gradske žege.

Novo jezero i Malo jezero su skrovište ribolovaca i ronilaca, neprilagođena za kupače i druge zabavne sadržaje. Krasi ih divlja, netaknuta priroda, pa su idealna za sve avanturiste.

Kapitalni ulov na jezeru

Belocrkvanska jezera predstavljaju pravi riblji rezervat. Najistaknutije su: smuđ, šaran, som, amuđ, štuka i mnoge druge. Da biste uživali u ribolovu neophodna vam je dozvola. Veoma zanimljiv događaj na ovim prostorima desio se nekada davno, 1957. kada je upecan som koji je predstavljao pravi kapitalni ulov. Dugačak 2,5 m, a težak 68 kg, bio je prava ribolovska atrakcija. U znak sećanja na taj famozni trenutak, svake godine se organizuje manifestacija na Gradskom jezeru koja nosi karakterističan naziv „Lov na soma kapitalca“. Naravno da ovo ne može da prođe tradicionalne  riblje čorbe, pa se u tu čast organizuje i kulinarsko takmičenje koje prati raznovrsan kulturno umetnički program.  

 

Vaterpolo sport simbol Belocrkvanskih jezera

Belocrkvanska jezera su već dugi niz godina sedište letnje sezone vaterpolo kluba „Jezero“ iz Bele Crkve. „Bazen“ kako ga žitelji Bele Crkve nazivaju predstavlja ograđeni deo jezera u kom se održavaju utakmice. Memorijani turnir „Čika Živa Stojadinović“ održava se svake letnje sezone u kom učestvuju selekcije iz cele Srbije. Klub organizuje i školu plivanja i vaterpola na samom jezeru.

Barokni grad sa 4 imena

Bela Crkva, grad neobičnog naziva svoje zvučno ime dobija od strane  prvih naseljenika koji načinivši prve korake na ovom području južnog Banata, nailaze na omanju, belu skoro porušenu crkvu i otuda potiče njen simbolični naziv Bela Crkva. Zanimljivo je da je tokom istorije pored srpskog imena, nosila jos tri različita naziva na rumunskom, nemačkom i mađarskom.

Grad baroknog stila  koji leži u kotlini reke Nere ima veoma bogatu istoriju. Predstavlja ekološki čistu turstičku aktrakciju za sve one koji vole živopisne predele. Pored jezera koja su simbol Bele Crkve po kojoj i nose naziv, ovo područje bogato je mnogim kulturno istorijskim znamenitostima, manifestacijama, čini ga bogato kulturno nasleđe i veoma zanimljiva istorijska predanja.

Na samo par kilometara od Bele Crkve nalazi se  rezervat prirode Deliblatska peščara, kako je mnogi nazivaju „Mala sahara“ . Zbog svoje izuzetnosti i neobičnosti čini nezaobilazni  izlet mnogih koji dolaze da uživaju na Belocrkvanskim jezerima.

miss-3
Autor slike Miss

Karnevalski dani Bele Crkve

Bela Crkva sedište je mnogih kulturnih dešavanja, pa je tako i Belocrkvanski karneval još jedan simbol koji daje pečat ovom šarmantnom južnobanatskom gradu. Regionalni događaj čiji program traje sedam dana predstavlja spoj nacionalnih folklora, muzičkih predstava, raznih kulturnih svečanosti kao i tradicionalno izlaganje cveća na balkonima, ulicama, salama. Karnevalsko okićen grad predstavlja pravi muzej šarenih stabljika i magije koja tih dana vlada u Beloj Crkvi. Bajkovitost karnevala završava se povorkom specijalno napravljenih eksponatima za ovu priliku. Ako niste posetili karneval u Veneciji, nemojte da brinete, jer na pragu već imate bajkovitost Bele Crkve.

Vidikovac bogate istorije

Vidikovac „Tri krsta“ čini mesto sa koga se može videti celo područje  Bele Crkve. Ima veoma zanimljivu istoriju, koju su pokrenuli nemački doseljenici kada su na ovom mestu izgradili tri krsta kao pomen na stradanje Isusa Hrista na Golgoti. Levi i desni krst predstavljaju osuđenike na smrt, dok krst u sredini predstavlja Isusa Hrista. Za vreme Drugog svetskog rata postaje sveto mesto, jer je streljano 100 meštana banatskog okruga. U znak sećanja na ovaj mučni događaj podignut je zid sa željom da se nikad ne zaboravi.

Šta jos krije Bela Crkva

Srpska pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla, Rimokatolička crkva Svete Ane i Rumunska pravoslavna crkva predstavljaju temelje duhovno istorijskih svetilišta ovog mesta.

Dupljajska kolica najvredniji arheološki predmet nađen u mestu Dupljaje nadomak Bele Crkve, koji se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

Češko selo  najmanja varoš opštine Bele Crkve koju čini 21 porodični dom. Bajkovitost ovog malenog predela odlikuje entografski muzej koji slikovito predstavlja entitet Čeha sa područja južnog Banata.

lepote bele crkve
Autor slike Miss.Petrovski

Zlato u dubinama Nere

Nera čini poznato zlatno skrovište za koje se nekada smatralo da ispod svojih vodenih površina skriva  dukate, pa je često bila stanica mnogih zaljubljenika u žuti sjaj. Po nekim pričama smatra se da zlata i dalje ima ali da je njegova eksploatacija poprilično neisplativa. Lekovito blato reke Nere koristi se za lečenja mnogih bolesti zbog  bogatih sastojaka koji ga čine.

Pored Bele Crkve možete obići ostatak južnobanatskog okruga poput Vršca, koji je veoma poznat po mnogim znamenitostima koje krase ovaj grad i Staru Palanku, naselje nadomak Dunava.

Belocrkvanska jezera izlet bogatog sadržaja

Belocrkvanska jezera smeštaj vam pruža bogatu uslugu za goste širom Srbije, ali i za strane turiste. Imate raznovrsnu ponudu koja ubraja hotele, vile sa bazenom, vikendice, veoma razvijeno kamp naselje i bunaglove koji broje preko 60 ležajeva. Jezerske plaže su opremljene tuševima u čijim blizinama se nalaze prodavnice, restorani, kafići, uređeni dečiji parkovi, skakonice i bogat noćni provod. Jezera čine mnoge aktivnosti, manifestacije koje se ovde održavaju tako da vam pruža jedno nezaboravno iskustvo.

 

Priroda krstarenje Obedskom močvarom
Autor fotografije Zekic

 

Čari Belocrkvanskih jezera nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, dok bajka baroknog stila predstavlja mozaik istorijskih dešavanja, kulture, bogate arhitekture, manifestacija koje će kulturno oplemeniti vaš um.

Bela Crkva mapa